Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hasznalt-laptop

Hogyan védjem meg használt laptopomat a hackerektől?

Ralfh · 11 hónapja
Mostanában már nem csak munkaügyi problémák megoldására szolgálnak a laptopok, hanem betöltötte a magánéleben a szórakozás funkciót is. Tehát tartalmazhat érzékeny információkat, nem publikus állományokat, ezért a notebook-ok védelme nagyon fontossá vált.

Nézzük, milyen védelmi funkciókat használhatunk egy 2-3 éves használt laptopon:

Elsőként kezdjük a BIOS és Windows jelszavakkal. A jelszavakra ugyan az érvényes, mint például egy mechanikus zárra. Feltörése nem lehetetlen, ideje csak a bonyolultságától függ. 

Jelenleg a BIOS jelszó már nem add nagy biztonságod, maximum a gyerek elől véd meg. Ezzel maximum pár percig tudjuk meggátolni a behatolót a teljes hozzáféréstől, mivel egy használt asztali gépen elég az alaplapból kivenni az elemet és már is alaphelyzetbe áll a BIOS. Egy laptop esetében sokkal macerásabb szétszedni és összerakni, ezért inkább mesterjelszót használnak, mellyel a beállított kód megkerülhető, amit egy kevés böngészéssel össze lehet szedni az internetről, ha tudja az aktuális BIOS verziószámát. 

Második védelem a Windows jelszó. A Windows 10 előtti verziókat meglehetősen egyszerű volt feltörni, ha egy kicsit értet hozzá a behatoló. A korábbi rendszerben mentet jelszavakat kiolvashattuk, vagy felülírhattuk egy egyszerű bootCD segítségével. A speciális lemez saját operációs rendszert indított el, majd a merevlemezen lévő Windows könyvtárban megkereste annak jelszótárolóját és törölte vagy fölülírta azt, szükség szerint.

A Windows 10- es rendszer a Microsoft accountot is védi, ezért a jelszó ismerete nélkül csak gyári visszaállítást kérhetünk a használt laptopon.

Véleményem szerint óriási biztonságot jelent, ha Windows 10-es operációs rendszerre váltasz.

Ha használt laptopot készülsz vásárrolni, akkor pedig kérd eleve Windows 10-es telepítéssel, előbb utóbb úgy is váltanod kell operációs rendszert, hisz az új programok nem sokáig támogatják a korábbi verziójú Windowsokat.

A következő cikkemben kitérünk az arcfelismerés és ujjlenyomat olvasóra is.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!